Warszawa

Chatka Puchatka

Chatka Puchatka

Składniki na masę:

  • twaróg półtłusty 1/2 kg,
  • margaryna 1 kostka,
  • cukier puder 1/2 szklanki,
  • żółtko 2 szt,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie,
  • herbatniki 1 paczka duża,
  • kakao 1 łyżka.

 

Składniki na polewę kakaową:

  • masło 1/4 kostki,
  • mleko 1 łyżka,
  • cukier 4 łyżki,
  • kakao 1 łyżka.

 

Dodatkowo kolorowa posypka lub bakalie.

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy i stopniowo zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao. Na folii aluminiowej ułożyć prostokąt z herbatników po 3 na szerokość. Posmarować je białą masą serową, na nią nałożyć masę kakaową. Boczne herbatniki złożyć do środka, aby powstał "domek". Zawinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Następnie zrobić polewę kakaową i polać domek oraz posypać kolorową posypką. Odstawić jeszcze na jakiś czas w chłodne miejsce. Kroić w grube plastry.

                                                                                              mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć