Warszawa

Boczek pieczony

Boczek pieczony

Składniki:

 

  • chudy boczek 1 kg,
  • czosnek 4 ząbki,
  • sól 1 łyżka,
  • pieprz 1/4 łyżeczki,
  • majeranek 1 łyżka,
  • duża cebula 1 szt.

 

Przygotowanie:

 

Boczek natrzeć dużą ilością drobno posiekanego czosnku, solą i pieprzem. Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu (najlepiej na noc).

Przełożyć do piekarnika. Na wierzchu ułożyć grubo pokrojoną w krążki cebulę i posypać obficie majerankiem. Piec tyle godzin ile waży boczek (jak 1 kg to 1 godzinę). Podawać z pieczywem i musztardą.

 

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć