Warszawa

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Składniki:

 

  • cukinia 2 szt,
  • papryka 1 kg,
  • cebula 1 kg,
  • sól 4 łyżki,
  • ocet 1 szkl,
  • koncentrat pomidorowy 1 l,
  • cukier 2 szklanki,
  • papryka słodka mielona 1 łyżka,
  • curry 1 łyżka,
  • chili 1 łyżka,
  • kukurydza 2 puszki.

 

Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Solimy, odstawiamy na 3 godziny. Odcedzamy z soku, które puściły warzywa, lekko odciskamy.

Ocet i cukier zagotowujemy w dużym garnku. Wkładamy odciśnięte warzywa, gotujemy około 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chili, słodką paprykę i curry. Gotujemy jeszcze razem około 10 minut. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę i wszystko dokładnie mieszamy. Gorącym sosem od razu napełniamy wyparzone słoiki i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

 

Można podawać z ryżem lub z makaronem.

 

mama Ewa

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć