Warszawa

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Przepis na słodki deser.

 

Składniki:

 

Biszkopt:

  • Jajka 3 szt
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier ¾ szkl
  • Cukier wanilinowy
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Dodatkowo:

  • Mleko 300 ml
  • Śmietana śnieżka z czekoladą 1 szt
  • Jagody 1 szkl
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Do nasączenia ciasta herbata z cytryną
  • Polewa czekoladowa
  • Dekoracja dowolna

 

Wykonanie:

Białka posolić, ubić dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Piec około 25 minut w temperaturze 180 ? C. Śmietanę śnieżkę ubić na mleku, dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Wystudzone ciasto przekroić, nasączyć herbatą. Wyłożyć śmietanę, posypać jagodami. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu polać polewą czekoladową, udekorować dowolnie.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć