Warszawa

Ciasto z brzoskwinią i bananem

Ciasto z brzoskwinią i bananem

Składniki:

 

Biszkopt:

  • Jajka 2 szt
  • Cukier ½ szkl
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Dodatkowo:

  • Galaretka brzoskwiniowa
  • Brzoskwinia 1 szt
  • Banan 1 szt

 

Masa:

  • Masło ½ kostki
  • Żółtko 1 szt
  • Cukier puder ½ szkl
  • Cukier wanilinowy

 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia i na końcu mąkę. Piec w temperaturze 180 ? C przez 25 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę. Jedną część zostawić w tortownicy, można trochę nasączyć herbatą z cytryną.

 

Żółtko ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po trochu miękkiego masła i ucieramy na puszystą masę. Smarujemy biszkopt masą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce i zalewamy ostudzoną, krzepnącą galaretką brzoskwiniową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć