Warszawa

Krajankowe kluski z kaszy manny

Krajankowe kluski z kaszy manny

Ożywią każde wakacyjne danie - przepis nadesłany na konkurs "Zabawy z kaszą".

 

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki kaszy manny

  • 2 szklanki mleka

  • 2/3 szklanki tartego żółtego sera 

  • 1 jajko

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 

  • 1/4 łyżeczki chili

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do gotującego się mleka powoli dodajemy kaszę, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Gotujemy około 15 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Zestawiamy z ognia. 

  2. Dodajemy ser, jajko rozrobione z łyżką wody oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy . Konsystencja powinna być dość gęsta. Ciasto równomiernie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

  3. Gdy nieco wystygnie i stężeje kroimy w kostkę. Po upieczeniu będzie łatwiej je oddzielić. Na koniec smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut na środkowej półce.

    Najlepiej smakują na gorąco podane np. z duszonymi warzywami, gulaszem, sosem pieczarkowym lub ketchupem.

 

SMACZNEGO!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć