Ożywią każde wakacyjne danie - przepis nadesłany na konkurs "Zabawy z kaszą".
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki kaszy manny
2 szklanki mleka
2/3 szklanki tartego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Do gotującego się mleka powoli dodajemy kaszę, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Gotujemy około 15 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Zestawiamy z ognia.
Dodajemy ser, jajko rozrobione z łyżką wody oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy . Konsystencja powinna być dość gęsta. Ciasto równomiernie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gdy nieco wystygnie i stężeje kroimy w kostkę. Po upieczeniu będzie łatwiej je oddzielić. Na koniec smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut na środkowej półce.
Najlepiej smakują na gorąco podane np. z duszonymi warzywami, gulaszem, sosem pieczarkowym lub ketchupem.
SMACZNEGO!