Kasza gryczana w nowym wydaniu - przepis nadesłany na konkurs "Zabawy z kaszą".
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem (ok. 2 cm nad powierzchnią kaszy). Dodaj łyżkę masła, doprowadź do wrzenia, osól, zmniejsz płomień i gotuj kaszę pod przykryciem jeszcze 10 minut. Następnie odstaw ją w ciepłe miejsce na 30 minut, aby kasza jeszcze spęczniała.
Ser feta oraz rokpol pokrój w kostkę.
2/3 pieczarek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła.
Kaszę przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, możesz też przepuścić ją przez maszynkę. Dodaj do niej sery pokrojone w kostkę oraz podsmażone na maśle pieczarki. Wbij jajka i wymieszaj, przypraw ziołami, solą oraz czarnym pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Przełóż do niego kaszę, wyrównaj wierzch.
Resztę surowych pieczarek pokrój w niezbyt cienkie paski i układaj rzędami na wierzchu kaszy. Oprósz solą, pieprzem oraz ziołami i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekankę piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło lub zimno, posypaną pietruszką lub koperkiem.
SMACZNEGO!