Warszawa

Kasza gryczana zapiekana z fetą i pieczarkami

Kasza gryczana zapiekana z fetą i pieczarkami

Kasza gryczana w nowym wydaniu - przepis nadesłany na konkurs "Zabawy z kaszą".

 

Składniki:

  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera typu rokpol
  • 20 dag sera feta
  • 40 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • świeży koperek i pietruszka do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem (ok. 2 cm nad powierzchnią kaszy). Dodaj łyżkę masła, doprowadź do wrzenia, osól, zmniejsz płomień i gotuj kaszę pod przykryciem jeszcze 10 minut. Następnie odstaw ją w ciepłe miejsce na 30 minut, aby kasza jeszcze spęczniała.

  2. Ser feta oraz rokpol pokrój w kostkę. 

  3. 2/3 pieczarek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła.

  4. Kaszę przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, możesz też przepuścić ją przez maszynkę. Dodaj do niej sery pokrojone w kostkę oraz podsmażone na maśle pieczarki. Wbij jajka i wymieszaj, przypraw ziołami, solą oraz czarnym pieprzem.

  5. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Przełóż do niego kaszę, wyrównaj wierzch. 

  6. Resztę surowych pieczarek pokrój w niezbyt cienkie paski i układaj rzędami na wierzchu kaszy. Oprósz solą, pieprzem oraz ziołami i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekankę piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło lub zimno, posypaną pietruszką lub koperkiem.

 

 

SMACZNEGO!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć