Warszawa

Bakłażany z kuskusem i miętą

Bakłażany z kuskusem i miętą

Smak Orientu w Twojej kuchni - przepis nadesłany na konkurs "Zabawy z kaszą".

SKŁADNIKI:

 

  • 2 bakłażany

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryki

  • 1 jajko

  • 50 dag mięsa mielonego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 szklanka kaszy kuskus

  • 1 duży jogurt naturalny

  • ½ pęczka mięty

  • olej, sól, pieprz, cynamon, miód

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  1. Umyte bakłażany przetnij wzdłuż na połówki, wydrąż nasiona, środki obficie posól.
    Posiekaną cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku podsmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, smaż 5 minut. Dodaj mięso mielone. Mieszając, smaż 10 minut. Dołóż koncentrat pomidorowy, całość zasmaż. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cynamonu oraz odrobiną płynnego miodu. Ostudź. 

  2. Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy napęcznieje, połącz go z ostudzoną masą mięsną. Dodaj jajko, połowę posiekanej mięty i starannie wymieszaj. 

  3. Środki bakłażanów osusz, nałóż farsz. Umieść w natłuszczonej formie, skrop olejem. Piecz około 35 minut w 180oC.

  4. Duży jogurt dopraw solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i posiekaną miętą. Sosem polej bakłażany.

 

SMACZNEGO!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć