Warszawa

Ciasto agrestowo-jabłkowe

Ciasto agrestowo-jabłkowe

 

Składniki:

Biszkopt:

  • Jajka 3 szt
  • Cukier ¾ szkl
  • Mąka 1 szkl
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 1 szt

 

Masa:

  • Jabłka ½ kg
  • Galaretki agrestowe 2 szt
  • Mleko 2 szkl
  • Budyń waniliowy 1 szt
  • Cukier 3 łyżki
  • Masło 1 szt
  • Herbatka miętowa z melisą 1 szkl do nasączenia

 

Wykonanie:

Upiec biszkopt

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, podlać odrobiną wody i prażyć aż się rozpadną. Do jabłek wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuści żelatyna. Odstawić do wystudzenia. Następnie ugotować budyń na mleku. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.

Biszkopt przekroić na 3 placki. Nasączyć herbatą i przełożyć masami. Najpierw budyniowa, kolejna jabłkowa i na wierzch budyniowa. Udekorować szprycą resztą masy jabłkowej i listkami melisy lub mięty. Wstawić do lodówki na noc.

 

 

Mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć