Warszawa

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

Składniki na 5 porcji:
2 jajka
pół kostki smalcu
czubata łyżeczkę proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
mąki do wgniecenia
6-8 jabłek
wiórki kokosowe
polewa czekoladowa

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. jabłka pokroić , włożyć do miseczki, zasypać cukrem waniliowym jajka, smalec (musi być miekki), proszek do pieczenia, cukier zagnieść, dodawać mąki do wgniecenia, by ciasto sie nie kleiło, a stanowiło całość

2. część ciasta odkrocić, rozwałkować na średnią grubość, wyciąć prostokąty - położyc na nim kawałek jabłka, zawinąć w dowoly sposób, dokładnie zakleić
3. "Rogaliki" układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach, sprawdzając co jakić czas twardość i zarumienienie, po ok 30 min, wyłaczyc, przełozyc na patere, polać gorącą czekolada i od razu posypac wiórkami.
4. Można podwać na gorąco i na zimno.
 

 

Komentarze

najbardziej lubie rogaliki z białą polewą mmmmm pycha :)

dodany: 2009-11-10 18:47:20, przez: monika

pyszne rogaliki .

dodany: 2009-03-28 18:45:15, przez: ANIA

uwielbjam rogaliki,są bardzo dobre.

dodany: 2009-03-28 18:41:43, przez: ANIA

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć