Warszawa

Muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą

Przepyszne muffiny z czekoladą nadają się na każda okazję i naprawdę są wyśmienite!

 

Składniki na 12 dużych muffinek (ok.5 cm średnicy)

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Starta gorzka czekolada/płatki czekoladowe
  • Specjalna blacha do pieczenia muffinek
  • Papierowe foremki

 

 

Mąkę najlepiej przesiać przez sitko, aby była bardziej puszysta. Mieszamy ze sobą najpierw wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy). Po zmieszaniu dodajemy olej, jajka, mleko i miksujemy, najpierw na najmniejszych, potem na największych obrotach. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wsypujemy startą gorzką czekoladę – ani za dużo, ani za mało, tak, aby było widać, że jest w cieście. Mieszamy drewnianą łyżką.


Gotowe ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierowymi foremkami. Ja wlewam do pełna, wtedy bardziej wyrastają i ładniej wyglądają. Można wlać na ¾ głębokości.

 

Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni na środkowym lub niższym ruszcie piekarnika. Grzanie góra + dół. Czas pieczenia to ok. 25 minut. Po tym czasie włączam jeszcze na 3 minuty termoobieg, aby muffiny ładnie się przyrumieniły.
Po ostygnięciu nadają się od razu do spożycia.

 

 

Smacznego!
 

Poleca M.M.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć