Warszawa

Ciasteczka pieczarki

Ciasteczka pieczarki

 

Składniki:

  • mąka ziemniaczana 1 szkl
  • mąka pszenna 1 szkl
  • mąka pszenna dodatkowo 2 łyżki
  • jajka 1 szt
  • margaryna 150 g
  • soda spożywcza 3/4 łyżeczki
  • cukier puder 4 czubate łyżki
  • aromat śmietankowy 5 kropli
  • kakao 2 łyżki
  • Oraz plastikowa butelka po napoju

 

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i aromatem, wbić jajko i dalej ucierać na pulchną, jednolitą masę. Obydwie mąki zmieszać razem, dodać do masy, dobrze wymieszać. Nabierać łyżką ciasto, formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Do małego pojemniczka wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wciskać w kulki z ciasta. Gotowe pieczarki piec około 15 minut w temp. 180 st. C.

 

 

mama Ewa
 

 

Komentarze

Znam ten przepis z rosyjskiej strony internetowej i tam zamiast mąki ziemniaczanej podana jest mąka kukurydziana.

dodany: 2012-12-07 14:03:55, przez: iga

Witam! Jaką pojemność powinna mieć szklanka 200 czy 250cl? Z góry dziękuje za info :-)

dodany: 2012-11-20 14:29:59, przez: Gosia

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć