Warszawa

Tort śmietanowy

Tort śmietanowy

Składniki:

 

  • Biszkopt – 2 szt
  • Jajka 3 szt
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier ¾ szkl
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1-2 łyżki


Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180?C przez 25 minut.


Drugi biszkopt zrobić tak samo, tylko z kakao.

 

Masa śmietanowa z serkiem mascarpne:

  • śmietana kremówka 900 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • olejek waniliowy 1 szt


Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i olejek waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem, złożyć tort. Udekorować wedle uznania.


Jeżeli chcemy, żeby tort był bardziej trwały, do masy śmietanowej dodajemy jeszcze rozpuszczoną żelatynę.
 

mama Ewa

 

Komentarze

no nie powiem ładne torty i ciasta

dodany: 2013-07-16 17:47:10, przez: ola

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć