Warszawa

Naleśniki jabłkowe

Naleśniki jabłkowe

Składniki:


Ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 1 szkl. mleka,
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag cukru

Sos:

  • 10 dag brązowego cukru
  • 8 dag masła
  • 50 ml kremówki
  • 60 ml rumu

 

Przygotowanie:


Ciasto:

Składniki zmiksować, odstawić na 10 min. Usmażyć naleśniki.

Nadzienie:

Jabłka kroję w kostkę, kropię sokiem z cytryny, smażę na maśle do miękkości. Dodaję rodzynki i cukier.
Sos:

Masło ucieram z cukrem, łączę z bitą śmietaną, małymi porcjami dodaję rum. Naleśniki smaruję nadzieniem i zwijam w rulony. Układam w naczyniu żaroodpornym, smaruję masłem, zapiekam 10 min. Podaje z sosem.

 

Sos można przygotować również bez użycia alkoholu.

 

Komentarze

cukier, bita śmietana, rum? to dla dzieci niedożywionych z afryki na podtuczenie??

dodany: 2012-08-31 10:55:29, przez: gość

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć