Warszawa

Zupa owocowa

Zupa owocowa

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki:

 

  • 1 1/2 szkl. czerwonej porzeczki
  • 8 łyżek cukru
  • po 25 dag wiśni, truskawek
  • kawałek skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki kremówki
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:


Porzeczki zalać 1 1/2 szklanki wody, dodać 3 łyżki cukru i gotować 10 min. Przetrzeć przez sito. Połowę wiśni i truskawek włożyć do rondla, dodać skórkę z cytryny, przecier z porzeczek - gotować 5 min. Usunąć skórkę, a zupę zmiksować. Zagęścić mąką. Dodać resztę cukru, owoce gotować 5 min. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z kleksem śmietany, oprószoną cynamonem. Możemy zrobić do niej piankowe kluseczki: białko ubić z łyżką cukru, kłaść łyżką na gotujące się mleko-gotować 5 min.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć