Przygotowanie: 1 godzina.
Ciasto:
Farsz:
Ciasto:
Składniki posiekać, zagnieść szybko ciasto kruche. Przykryć folią odstawić na 1 godz., ale nie do lodówki. Tortownicę 26 cm wyłożyć 2/3 ciasta, reszta będzie potrzebna do przykrycia. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać 10 min 200 stopni.
Farsz:
Koryntki namoczyć w rumie. Botwinę blanszować 1 min., przelać zimną wodą. Doglądnie odcedzić, połączyć z marmoladą, koryntkami, wodą różaną, pestkami pinii, migdałami, cukrem, jajkiem, wyłożyć na ciasto. Ułożyć jabłka pokrojone w plasterki. Przykryć ciastem. Nożem zrobić kilka nakłuć. Piec 30 min. w 220-240 stopniach. Tort podawać na ciepło posypany cukrem pudrem.