Warszawa

Słodki tort z botwiny

Słodki tort z botwiny

Przygotowanie: 1 godzina.

 

Składniki:


Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru


Farsz:

  • 500 g botwiny
  • 4 łyżki marmolady morelowej
  • 100 g koryntek
  • 4 łyżki rumu
  • 4 łyżki wody różanej
  • 5 kwaśne jabłka
  • 50 g pestek pinii
  • 30 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • cukier puder

 

Przygotowanie:


Ciasto:

Składniki posiekać, zagnieść szybko ciasto kruche. Przykryć folią odstawić na 1 godz., ale nie do lodówki. Tortownicę 26 cm wyłożyć 2/3 ciasta, reszta będzie potrzebna do przykrycia. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać 10 min 200 stopni.


Farsz:

Koryntki namoczyć w rumie. Botwinę blanszować 1 min., przelać zimną wodą. Doglądnie odcedzić, połączyć z  marmoladą, koryntkami, wodą różaną, pestkami pinii, migdałami, cukrem, jajkiem, wyłożyć na ciasto. Ułożyć jabłka pokrojone w plasterki. Przykryć ciastem. Nożem zrobić kilka nakłuć. Piec 30 min. w 220-240 stopniach. Tort podawać na ciepło posypany cukrem pudrem.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć