Naszą ulubiona potrawą są roladki szparagowe i zwłaszcza w sezonie dosyć często je razem przyrządzamy. Poniżej przepis i zdjęcia z ostatniej szparagowej uczty.
Składniki:
-
16 zielonych szparagów
-
1 pierś kurczaka
-
8 cienkich plasterków wędzonego baconu
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
-
1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
-
1 łyżka miodu
-
6 łyżek kwaśniej śmietany 18% lub 30%
-
Dodatki: ugotowane młode ziemniaki
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra i dół).
-
Musztardę gruboziarnistą mieszamy z miodem. Odkładamy 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek, a resztę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Szparagi płuczemy, odrywamy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
-
Pierś kurczaka kroimy w poprzek na 2 części, rozbijamy tłuczkiem na około 1-cm filet, dzielimy na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy 1 łyżką oliwy.
-
4 szparagi zawijamy w kawałek piersi kurczaka, a następnie w 2 plasterki baconu.
-
Wkładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
-
Wierzch smarujemy odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy.
-
Główki przykrywamy paskiem folii aluminiowej, aby się za bardzo nie zrumieniły.
-
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
-
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos musztardowy pomiędzy roladki.
-
Pieczemy do końca przewidzianego czasu, aż boczek lekko się zarumieni.
-
Do naczynia ze szparagami wkładamy ugotowane i pokrojone ziemniaki i delikatnie mieszamy je z sosem.
-
Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO!!!
Przepis nadesłany przez: Ania_jukej