Warszawa

Roladki szparagowe

Roladki szparagowe

Naszą ulubiona potrawą są roladki szparagowe i zwłaszcza w sezonie dosyć często je razem przyrządzamy. Poniżej przepis i zdjęcia z ostatniej szparagowej uczty. 

 

Składniki:

 

  • 16 zielonych szparagów
  • 1 pierś kurczaka
  • 8 cienkich plasterków wędzonego baconu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek kwaśniej śmietany 18% lub 30%
  • Dodatki: ugotowane młode ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra i dół).
  2. Musztardę gruboziarnistą mieszamy z miodem. Odkładamy 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek, a resztę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Szparagi płuczemy, odrywamy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
  4. Pierś kurczaka kroimy w poprzek na 2 części, rozbijamy tłuczkiem na około 1-cm filet, dzielimy na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy 1 łyżką oliwy.
  5. 4 szparagi zawijamy w kawałek piersi kurczaka, a następnie w 2 plasterki baconu.
  6. Wkładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
  7. Wierzch smarujemy odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy.
  8. Główki przykrywamy paskiem folii aluminiowej, aby się za bardzo nie zrumieniły.
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  10. Na 5 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos musztardowy pomiędzy roladki.
  11. Pieczemy do końca przewidzianego czasu, aż boczek lekko się zarumieni.
  12. Do naczynia ze szparagami wkładamy ugotowane i pokrojone ziemniaki i delikatnie mieszamy je z sosem.
  13. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

 

SMACZNEGO!!!

 

Przepis nadesłany przez: Ania_jukej

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć