Warszawa

Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą

Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą

 

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek


Składniki na farsz:

  • 1 mała cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • 10 posiekanych oliwek
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

Składniki na sos:

  • 1 jogurt
  • kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Opis:
Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

 

Smacznego!

 

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek znajdziesz na: www.hiszpanskieoliwki.pl.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć