To pyszny deser i jednocześnie doskonała dekoracja stołu, którą przed podaniem można jeszcze na chwilę włożyć do lodówki.
Przygotuj:
pół tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej, łyżkę masła, truskawki (lub inne owoce, np. ananas, banan, arbuz), wodę, garnek, miskę, wykałaczki.
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie umyj, osusz i obierz (duże owoce pokrój na małe kawałki). Wstaw owoce do lodówki. Do garnka wlej wodę i zagotuj. W tym czasie czekoladę połam na małe kawałki, włóż do miseczki i postaw na garnku z gotującą się wodą, aby para topiła czekoladę. Do roztopionej czekolady dodaj masło i dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zdejmij miskę z garnka, nieco odczekaj. Wyjmij owoce z lodówki. Nabij każdy owoc lub jego kawałek na wykałaczkę, umocz go w czekoladzie i odłóż, aby czekolada zastygła.
Owoce można zamoczyć jeszcze w wiórkach kokosowych i ułożyć na talerzykach lub powbijać w połówki pomarańczy (od strony skórki) – to pyszny deser i jednocześnie doskonała dekoracja stołu, którą przed podaniem można jeszcze na chwilę włożyć do lodówki.
Mniam! Smacznego!
Inspiracja pochodzi z czasopisma "Gryzmołek" Wydawnictwa Jedność.