Przepis nadesłany na konkurs Dan Cake. Z masy biszkoptowej można formować dowolne zwierzątka lub buźki. Mało rozpuszczamy w rondlu.
Składniki:
Z masy biszkoptowej można formować dowolne zwierzątka lub buźki.
Mało rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy cukier, kakao i serek. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Biszkopty zamykamy w foliowej torebce rozkruszamy wałkiem do ciasta. Wsypujemy do masy w rondlu. Dokładnie mieszamy. Studzimy. Lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki wielkości lizaka. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Powinno wyjść 10 kulek.
Wierzch:
Kulki nakłuwamy na patyki po lizakach, lub wykałaczkę. Rozpuszczamy białą czekoladę w miseczce (można ją podgrzać w mikrofali ok. 30 s). Zanurzamy w miseczce. Wykałaczki z cake popsami pokrytymi czekoladą wkłuwamy w połówkę jabłka. Z lukru formujemy trójkąciki na uszy, z perełek robimy oczy i nos, z posypki wąsy i pyszczek.