Warszawa

Cake pops, czyli lizaki z ciastek

Cake pops, czyli lizaki z ciastek

Przepis nadesłany na konkurs Dan Cake. Z masy biszkoptowej można formować dowolne zwierzątka lub buźki. Mało rozpuszczamy w rondlu.

 

Składniki:

  • 10 Biszkotków,
  • 70 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżeczki serka mascarpone


Z masy biszkoptowej można formować dowolne zwierzątka lub buźki.


Mało rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy cukier, kakao i serek. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Biszkopty zamykamy w foliowej torebce rozkruszamy wałkiem do ciasta. Wsypujemy do masy w rondlu. Dokładnie mieszamy. Studzimy.  Lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki wielkości lizaka. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Powinno wyjść 10 kulek.

Wierzch:

  • 100 g białej czekolady (dobrej jakości),
  • perełki do dekoracji ciast (na oczy i nos),
  • odrobina białego lukru plastycznego (na uszy),
  • posypka do ciast kakaowa (na wąsy i pyszczek)


Kulki nakłuwamy na patyki po lizakach, lub wykałaczkę. Rozpuszczamy białą czekoladę w miseczce (można ją podgrzać w mikrofali ok. 30 s). Zanurzamy w miseczce. Wykałaczki z cake popsami pokrytymi czekoladą wkłuwamy w połówkę jabłka. Z lukru formujemy trójkąciki na uszy, z perełek robimy oczy i nos, z posypki wąsy i pyszczek.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć