Warszawa

Pralinki

Pralinki

Przepis nadesłany na konkurs Dan Cake.

 

Składniki:

  • 100 g gorzka czekolada,       
  • 50 g cukru pudru,
  • 80 g mielonych migdałów (mogą też być orzechy włoskie lub laskowe),
  • 40 g Biszkotków Dan Cake,
  • 1 łyżka olejku rumowego,          
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki mleka


„Panierka”
1 łyżka kakao lub 2 łyżki wiórków kokosowych lub 2 łyżki kakaowej posypki,
(można wykorzystać tylko jedną z "panierek").

Przygotowanie:

Czekoladę topimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy migdały i pokruszone (na proszek) Biszkotki. Wlewamy mleko, olejek rumowy i czekoladę. Mieszamy, schładzamy w lodówce. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w "panierce". Schładzamy ponownie. Można przechowywać w metalowej puszce. Powinno wyjść 12 sztuk.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć