Warszawa

Tort hiszpański z owocami

Tort hiszpański z owocami

Składniki:

  • 30 dag okrągłych biszkoptów Dan Cake,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • 50 dag malin,
  • 3-4 kiwi,
  • 4-5 brzoskwiń


Krem:

  • 1/2 litra kremówki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • op. cukru waniliowego


Przygotowanie:

 

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotować i gorące małymi porcjami wlewać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Masę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i ubijać, aż zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Krem odstawić do ostudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, połowę wymieszać z kremem.
  2. Owoce oczyścić, pokroić w plasterki (maliny na pół). Biszkopty skropić sokiem pomarańczowym. Na dużym talerzu ułożyć okrągły spód z biszkoptów, posmarować kremem i obłożyć owocami. Ułożyć następną warstwę biszkoptów, przykryć kremem i owocami. Powtarzać tak, aż do wyczerpania składników. Każda kolejna warstwa biszkoptów powinna mieć mniejszą średnicę, aby tort zwężał się do góry.
  3. Gotowy tort posmarować resztą ubitej kremówki, udekorować owocami i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć