Warszawa

Naleśnikowe jabłkowe sakiewki z biszkopcikami i bitą śmietaną

Naleśnikowe jabłkowe sakiewki z biszkopcikami i bitą śmietaną

Składniki:

 

  • mleko 0.5 litra,
  • mąka 1 szklanka,
  • jabłko 2 sztuki,
  • oliwa 3 łyżki,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól 0.25 łyżeczki,
  • biszkopciki Dan Cake 1 opakowanie
  • śmietana kremówka 36%,
  • twaróg chudy 25 dekagramów,
  • jajko 1 sztuka,
  • cukier 5 łyżek


Przygotowanie:

 

W misce miksujemy składniki na ciasto czyli mleko, jajko, cukier, odrobinę soli, olej i mleko. Ma wyjść ciasto naleśnikowe, do którego dodajemy 2 starte na dużych oczkach tarki jabłka. Mieszamy i smażymy naleśniki.
Twaróg miksujemy z 3 łyżkami mleka i łyżeczką cukru. Śmietanę ubijamy z 4 łyżeczkami cukrem i łączymy z serkiem twarogowym, zmiksowanym. Dodajemy pokruszone biszkopciki. Lekko mieszamy. Masę kładziemy na środku naleśnika i formujemy kwiat. Dekorujemy cukrem pudrem.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć