Składniki:
Przygotowanie:
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach warzywa, jabłko i natychmiast wymieszać z sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało. Wszystko wymieszać z jogurtem, kiełkami i nasionami.
Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.
Korzeń czarnej rzepy to bogactwo witamin grupy B oraz C i A oraz substancji mineralnych potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Sprawia to, że jej ostry miąższ ma działanie żółciopędne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Seler - warzywo uważane za lecznicze już od czasów starożytnych. Zawiera witaminę A, E, C (naciowy ma jej więcej) oraz naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza. Bogactwo Flawonoidów, związków które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Seler dodatkowo pobudza apetyty, wspomaga układ odpornościowy, ma działanie uspokajające.
Emilia Lorenc
Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.
Emilia Lorenc – pomysłodawczyni projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.
Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.