Warszawa

Witaminowa, zimowa surówka

Witaminowa, zimowa surówka

Składniki:

 

  • 1 szt. rzepy czarnej
  • 1 seler mały
  • 1 spore jabłko
  • 80g kiełków słonecznika
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pestki dyni i słonecznika

 

Przygotowanie:

Zetrzeć na tarce o dużych oczkach warzywa, jabłko i natychmiast wymieszać z sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało. Wszystko wymieszać z jogurtem, kiełkami i nasionami.

Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.

 

 

Korzeń czarnej rzepy to bogactwo witamin grupy B oraz C i A oraz substancji mineralnych potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Sprawia to, że jej ostry miąższ ma działanie żółciopędne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Seler - warzywo uważane za lecznicze już od czasów starożytnych. Zawiera witaminę A, E, C (naciowy ma jej więcej) oraz naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza. Bogactwo Flawonoidów, związków które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Seler dodatkowo pobudza apetyty, wspomaga układ odpornościowy, ma działanie uspokajające.

 

Emilia Lorenc

 

 

Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.

 

 

Emilia Lorenc – pomysłodawczyni  projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.

Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć