Warszawa

Ciasto amarantusowo-sezamowe

Ciasto amarantusowo-sezamowe

Składniki:

 

  • 100g mąki orkiszowej
  • 100g poppingu z amarantusa
  • 100g miodu
  • białko jaja
  • 100g masła
  • ½ łyżeczki sody       
  • 50g pestek słonecznika
  • 50 g orzechów lub migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g żurawiny suszonej
  • 50g sezamu
  • 50g wiórków kokosowych
  • 50g płatków owsianych

 

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce, dodać miód ,białko i roztopione masło. Umieścić w foremce wyłożonej pergaminem, masę dokładnie ugnieść i wyrównać powierzchnię. Piec 25-30 min., do zezłocenia. Zostawić w foremce do przestudzenia, kroić w dowolne kawałki.

 

Smacznego!

Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.

 

 

Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Amarantus to przede wszystkim cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach jest go więcej niż w mleku, w dodatku białka posiadającego wszystkie aminokwasy egzogenne (zwłaszcza dużo lizyny). Dodatkowo zawiera  jedno- i wielonienasycone kwasy  tłuszczowe, w tym bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA. To źródło wielu składników mineralnych, zwłaszcza wapnia fosforu, potasu i magnezu. Spożywając 100g nasion amarantusa pokrywamy 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Ma największą zawartość żelaza z pośród roślin.

 

Emilia Lorenc

 

 

Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.

 

 

Emilia Lorenc – pomysłodawczyni  projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.

Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć