Składniki:
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce, dodać miód ,białko i roztopione masło. Umieścić w foremce wyłożonej pergaminem, masę dokładnie ugnieść i wyrównać powierzchnię. Piec 25-30 min., do zezłocenia. Zostawić w foremce do przestudzenia, kroić w dowolne kawałki.
Smacznego!
Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Amarantus to przede wszystkim cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach jest go więcej niż w mleku, w dodatku białka posiadającego wszystkie aminokwasy egzogenne (zwłaszcza dużo lizyny). Dodatkowo zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA. To źródło wielu składników mineralnych, zwłaszcza wapnia fosforu, potasu i magnezu. Spożywając 100g nasion amarantusa pokrywamy 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Ma największą zawartość żelaza z pośród roślin.
Emilia Lorenc
Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.
Emilia Lorenc – pomysłodawczyni projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.
Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.