Bardzo odżywczy posiłek, jeśli połączymy go z surówką czy gotowanymi na parze warzywami. Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające i jest to doskonałe źródło energetyczne oraz minerałów.
Składniki:
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchew, po 5 min. dodajemy pora i przyprawy. Dusimy do miękkości. Gdy warzywa przestygną, dodajemy do nich rozgniecioną widelcem ugotowaną soczewicę i kaszę (możemy też wszystko lekko zblendować). Następnie dodajemy mąkę i jaja i lepimy kotleciki, które układamy na blaszce do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku ok. 15-20 min. lub smażymy na oliwie z obu stron. Podajemy z surówką.
Przepis nadesłała Pani Marta Grzybek.
Bardzo odżywczy posiłek, jeśli połączymy go z surówką czy gotowanymi na parze warzywami. Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające i jest to doskonałe źródło energetyczne oraz minerałów. Soczewica jest jedną z pierwszych roślin uprawnych, jej nasiona były podstawą wyżywienia w starożytnych państwach takich, jak Egipt, czy Rzym. Jest bogata odżywczo w łatwo przyswajalne białko ok 30%. Zawartość tłuszczu w nasionach waha się od 1 do 2%, a węglowodany stanowią ok 60%. Zawiera witaminy m.in z grupy B, substancje mineralne: potas, magnez, fosfor, wapń oraz błonnik. Występuje w wielu rodzajach, różniąc się wielkością i kolorem. Zwykle gotuje się ją od 10 minut do godziny, najszybciej gotuje się czerwona. Niełuskana soczewica (brązowa) po ugotowaniu zachowuje jej początkowy kształt. Soczewice mają łagodny smak ale odpowiednio przyrządzone mają smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości.
Emilia Lorenc
Przepis rekomendowany przez kampanię na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak: www.zdrowyprzedszkolak.org.
Emilia Lorenc – pomysłodawczyni projektu, dietetyk, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.
Marta Kierzkowska-Grzybek - biotechnolog, mama 3-letniej Poli, propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia.