Warszawa

Ryba w sosie pomarańczowym

Ryba w sosie pomarańczowym

Składniki:

 

  • 4 filety rybne (np. z mintaja),
  • 2 pomarańcze,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 40 ml sherry,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 2 szklanki ryżu

 

Przygotowanie:


Rodzynki zalać sherry i odstawić na 15 minut. Z jednej pomarańczy obrać skórkę, drobniutko posiekać. Owoc podzielić na pół i wycisnąć sok. Drugą pomarańczę obrać bardzo grubo, aż do samego miąższu. Miąższ pokroić w kostkę. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć ryby z obu stron – po 3 minuty, na dużym ogniu. Wyjąć i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę. Sos gotować na dużym ogniu tak długo, aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem. Rybę włożyć do sosu, obrócić kilka razy i krótko zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko w lekko osolonej wodzie.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć