Składniki:
Przygotowanie:
Opłukane liście kapusty włóż do wrzątku na 2 minuty. Wyjmij, przelej zimną wodą, odsącz. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w słupki. Pora w talarki i podduś na maśle. Mięso wymieszaj z czosnkiem, natką, jajkiem, bułką tartą, śmietaną, włoszczyzną oraz przyprawami. Porcje farszu zawijaj w liście kapusty, formuj gołąbki.
Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Na oleju podsmaż cebulę z pieczarkami i czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, sól, pieprz i duś 5 minut. Następnie wymieszaj z ryżem ¾ sosu. Ryż rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego. W tę masę delikatnie wciśnij gołąbki. Polej je pozostałym sosem. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj ok. 40 minut.