Składniki:
1. Na białe praliny:
2. Na czarne praliny:
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy do niego mały garnek wypełniony czekoladą, tak aby był zanurzony w wodzie). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło w kawałkach i mieszamy.
Następnie powoli wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Znowu mieszamy, tak długo, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Przygotowaną masę wkładamy na noc do lodówki (najlepiej w plastikowej misce przykrytej folią spożywczą). Rankiem nasza masa jest gotowa do formowania – na łyżkę nakładamy trochę masy i formujemy z niej kulkę, następnie obtaczamy ją w kokosowych wiórkach (białe trufle) lub ciemnym kakao (ciemne trufle).
Do środka można wkładać migdały lub orzechy. Przygotowane praliny najlepiej wsadzić do pojemnika lub puszki po ciastkach. Z pięciu białych i pięciu gorzkich czekolad powstanie łącznie 80 sztuk, a koszt dwóch porcji to około 20 złotych.
Smacznego!