Warszawa

Faszerowane parówki

Faszerowane parówki

Składniki:

 

  • 8 parówek,
  • mała cukinia,
  • 2-3 pomidory,
  • cebula,
  • strąk papryczki chili,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylii, szczypiorku, natki, tymianku),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki keczupu,
  • 2-3 łyżki masła,
  • mielona papryka,
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

  1. Warzywa umyć oczyścić. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ posiekać, odrzucając pestki. Obraną cebulę, czosnek i chili posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać razem z keczupem, ziołami oraz żółtym serem. Farsz doprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem.
  2. Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając ich do końca. Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie i lekko rozchylić. Do środka włożyć przygotowany farsz. Wierzch obłożyć wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekać 20 minut, aż warzywa zmiękną, a ser  roztopi się i przyrumieni.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć