Warszawa

Galaretka z winogronami

Galaretka z winogronami

Składniki:

 

  • 3 jajka,
  • 100g miałkiego cukru,
  • 100g mąki pszennej,
  • 250g białych winogron,
  • 250g mirabelek,
  • 2 torebki galaretki truskawkowej,
  • olej do formy

 

Przygotowanie:

 

Jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do wąskiej podłużnej formy, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się ładnie przyrumieni – około 10 minut. Wyjmij ciasto z formy i odstaw do ostygnięcia. Formę wysmaruj olejem, wyłóż folią spożywczą i ponownie włóż do niej wystudzone ciasto. Winogrona umyj i osusz. Mirabelki umyj, osusz i wyjmij z nich pestki. Owoce poukładaj na cieście. Zalej je tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstaw do lodówki do stężenia mniej więcej na 2 godziny. Przed podaniem pokrój w grube plastry.

 

Komentarze

Hura! Pierwszy raz robiłam biszkopt na zimno i udało się. Bardzo polecam ten przepis. Zamiast mirabelek dałam pokrojone truskawki i połówki winogron. Pychota!

dodany: 2012-02-17 23:22:36, przez: Ula

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć