Warszawa

Śnieżne choinki

Śnieżne choinki

Składniki:

 

  • 650 g mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki miodu,
  • jajko,
  • 120 g masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli

 

Lukier:

 

  • szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki śmietany (dzięki niej lukier będzie bielutko po zastygnięciu),
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • złote lub srebrne perełki do dekoracji ciast

 

Wykonanie:

 

Na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło (nie gotować). Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać przyprawę do piernika, odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą, sodę rozpuścić w mleku. Do mąki dodać masę miodową, mleko z sodą i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinać elementy choinek. Piec w 180 stopniach na złoto 12 minut. Wystudzić. Z podanych składników ukręcić lukier. Smarować placki i układać jeden na drugim od największego do najmniejszego, lekko dociskając tak, żeby wypływała odrobina lukru. Na jeszcze mokrym lukrze układać perełki. Zostawić do zastygnięcia.

 

Z masy powinno wyjść ok. 6 choinek. Choinka powinna być 5-6 piętrowa. Jako forma do wycinania można użyć kufla, szklanki, literatki, dużego kieliszka, plastikowego kieliszka do podawania syropu i mniejszego kieliszka też do syropu.

 

Jeśli chcemy mieć ozdobę świąteczną do obdarowania kogoś to lepiej, żeby ciasto do wycinania form miało grubość co najmniej 0,5 cm (max. 1 cm.). Jeśli natomiast chcemy mieć obsypany śniegiem las na świątecznym stole, lepiej zrobić cieńsze kółka (0,3-0,5 cm) – będzie więcej choinek (ok. 12). Jako prezent – świetnie prezentują się w celofanie (zrobionym np. z rękawa do pieczenia) związanym u góry wstążką w kolorze perełek.

 

Komentarze

Las chrismas

dodany: 2012-10-07 15:06:04, przez: Kupa

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć