Nie ma osoby, która oparłaby się urokowi tego deseru. Aromatyczne, zapiekane z dżemem jabłka pachą w całym domu. Taki deser będzie wyśmienicie smakował z gałką lodów śmietankowych.
Składniki:
Przygotowanie:
Wycinamy kółko wokół szypułki i ją usuwamy. Drążymy środek jabłka, usuwając pestki. Ważne, aby nie przebić owocu na wylot. Do powstałego zagłębienia wkładamy dżem, wbijamy od góry kilka goździków, a skórkę jabłka obsypujemy cynamonem. Tak przygotowane jabłko wstawiamy do piekarnika na 150-180 stopni Celsjusza.
Czas pieczenia zależy od gatunku, wielkości i dojrzałości jabłka. Kiedy dżem zaczyna kipieć obniżamy temperaturę pieczenia. Jabłka sprawdzamy patyczkiem od szaszłyków. Jeśli są już miękkie - wyciągamy. Taki deser będzie wyśmienicie smakował z gałką lodów śmietankowych.
Uwagi: Nie możemy doprowadzić do przebicia lub pęknięcia skórki, gdyż przepyszny sok - serce tego deseru - ucieknie z jabłka. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że deser się rozejdzie.