Składniki:
1. Ciasto:
2. Krem:
Przygotowanie:
1. Ciasto:
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili, aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut. Ciasto lekko studzimy. W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy.
2. Krem:
Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i śmietan-fixów. Dodajemy do niej czekoladę, mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
3. Kopiec:
Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.