Warszawa

Gruszki z białym serem i czerwonym sosem

Gruszki z białym serem i czerwonym sosem

Składniki:

  • 8 twardych gruszek (1,2 kg),
  • ¾ szklanki cukru,
  • 12 dag trzykrotnie mielonego białego sera,
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich

 

Sos:

  • 15dag dżemu truskawkowego lub wiśniowego niskosłodzonego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

 

Gruszki umyć i obrać. Orzechy zemleć lub drobno posiekać. W garnku zagotować 1 szklankę wody z cukrem, włożyć całe gruszki, gotować 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić. Każdą gruszkę przekroić wzdłuż na pół (tak, aby zachować ogonek), wyjąć łyżeczką gniazdo nasienne i w to miejsce włożyć biały ser. Połówki gruszek złączyć i posypać orzechami.

 

Przygotować sos: dżem zagotować z 5 łyżkami wody, dodać rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz zagotować, mieszając i ostudzić. Sos rozlać do talerzy i ustawić na nim gruszki.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć