Składniki:
Przygotowanie:
Brokuły umyj, podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj 2 minuty. Przełóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą, następnie osącz. Do jogurtu dodaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz natkę i dokładnie wymieszaj. Do miski wbij jajko, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, odrobinę ostrej papryki oraz piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Różyczki brokułów nabij pojedynczo na widelec i zanurzaj w przygotowanym cieście. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do zarumienienia. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem lub użyj gotowego (np. sos tysiąca wysp).