Warszawa

Roladki schabowe w sosie śmietanowo-ziołowym

Składniki:

 

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 9 plastrów szynki
  • 9 plastrów sera żółtego
  • ½ papryki czerwonej
  • 3 ogórki konserwowe
  • 150 ml śmietanki
  • 5 pieczarek
  • majeranek, bazylia i oregano suszone
  • natka pietruszki


Przygotowanie:


Schab pokroić na 9 plastrów i dobrze rozbić. Na każdym plastrze położyć plasterek szynki i sera a na nich ¼ ogórka i pasek papryki.

 

 

Pozwijać roladki i pospinać wykałaczką. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu łączeniem do dołu. Śmietankę wymieszać z ¼ szklanki wody, doprawić majerankiem, bazylią i oregano. Zalać roladki sosem. Pieczarki pokroić w plasterki i ułożyć na roladkach. Posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

ile % ma mieć śmietanka??

dodany: 2013-09-10 17:17:42, przez: Marta

Odpuściłam sobie pieczarki (nie miałam na stanie ;), wcześniej zabejcowałam mięso w harissie i czosnku oraz dodałam do sosu szałwię bo akurat miałam) i było bardzo pyszne! Bez modyfikacji też by było :) Sos śmietankowy powoduje, że schab robi się kruchutki i miękki oraz aromatyczny. Bardzo dobry przepis!

dodany: 2013-01-27 17:43:07, przez: Justyna

Robiłam dzisiaj!!Pyszne:)))

dodany: 2013-01-18 18:33:00, przez: mirabelka

Moze zamiast pieciu pieczarek,jednego muchomorka.Chyba,ze to danie jest dla dzieci na emeryturze.

dodany: 2012-08-15 16:06:42, przez: Leos

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć