Składniki:
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Składniki:
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę należy ubijać w misce rózgą, albo łatwiej i szybciej – ubijać mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje, należy dodać pozostałe składniki, takie jak cukier i sok z cytryny. Śmietanę należy ubić na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła ona z miski, gdy przekręcimy ją do góry nogami. I koniec – tradycyjna bita śmietana gotowa. Teraz trzeba ją włożyć do lodówki, jeżeli ma być podana potem, ale najlepiej spożywać ją od razu.
Na gotowy biszkopt, nałożyć bitą śmietanę. Kupioną w sklepie polewę (czerwoną) należy wylać na uformowane ciasto ze śmietaną. Potem należy ciemną czekoladą zrobić kółeczka na "biedronce" (jako kropki). Na główkę biedronki należy wylać ciemną czekoladę po czym białą czekoladę oraz ciemną zrobić oczy. Na sam koniec należy w główkę biedronki wbić 2 wykałaczki, a na wykałaczki czekoladowe kuleczki. Podstawka to zielona czekolada na biszkopcie, oraz migdały w żółtej polewie.
Przepis nadesłała Pani:
Marlena Swoboda
Komentarze
super jak to sformowalalaś
dodany: 2012-02-07 14:04:21, przez: ola
Ciekawa, ale nie dla mnie. Za dużo pochłania czasu.
dodany: 2011-11-06 13:11:57, przez: Eliza