Warszawa

Czekoladowa tarta z truskawkami

Czekoladowa tarta z truskawkami

Składniki:

 

  • 100g herbatników zwykłych
  • 100g herbatników czekoladowych (ale nie oblanych czekoladą!)
  • 50g masła
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 500g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie herbatniki bardzo drobno pokruszyć, można to zrobić np. za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wymieszać masło z herbatnikami i powstałą masą wyłożyć naczynie do pieczenia tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu zamiast białego cukru, dodając brązowy. Gotowy, ciepły budyń rozsmarować na upieczonym i przestudzonym spodzie. Na budyniu układać umyte truskawki pozbawione szypułek. Galaretkę zrobić wg wskazówek na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość wody o połowę. Ostudzoną galaretką zalać truskawki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
 

Autorka przepisu: Ewa Przekop

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć