Warszawa

Kruche babeczki z puszystym kremem i truskawkami

Kruche babeczki z puszystym kremem i truskawkami

Składniki:

 

Ciasto:

  • 150g mąki
  • 100g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 300g truskawek

 

Krem śmietankowy:

  • 400 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
     

Sposób przygotowania:

 

Mleko,cukier,budyń śmietankowy,mąkę ziemniaczaną i żółtka wymieszać i ugotować budyń. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch,dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać aż powstanie puszysty krem.

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i zawinąć w folię. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciastem wylepić posmarowane tłuszczem foremki. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wystudzone babeczki wyjąć z foremki.

 

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w plasterki. Kruche babeczki napełnić kremem śmietankowym. Na wierzch ułożyć truskawki. Posypać cukrem pudrem.

 

Autorka przepisu: Elżbieta Pawelec

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć