Truskawki zmiksować, połączyć z galaretką przygotowaną z jedną szklanką wody.
Do dwóch naczyń wsypać po dwie łyżki żelatyny, zalać kilkoma łyżkami wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu z 2-3 łyżkami wody.
Do pierwszej, wystudzonej porcji żelatyny dodać serek waniliowy, dokładnie połączyć, do drugiej natomiast roztopioną czekoladę. Po wystygnięciu żelatyny z czekoladą dodać jogurt naturalny, wymieszać.
Do naczynia (może być forma keksówka lub zwykłe plastikowe pudełko do przechowywania potraw) wlewamy pierwszą warstwę grubości ok. 1 cm. Proponuję wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalnika, sprawdzić, czy dobrze zastygło i delikatnie nałożyć kolejną warstwę. Postępować tak aż do wyczerpania składników.
Po wylaniu wszystkich warstw należy odczekać jeszcze ok 20 min. a następnie wyjąć deser z formy (wkładając na chwilę do ciepłej wody).
Gotowy deser układamy na desce do krojenia i za pomocą zwykłych foremek do ciasteczek wykrawamy kształty – w zależności od upodobań czy okazji mogą to być kwiaty, serca.... Deser również wygląda efektownie po pokrojeniu w kostkę.
Porcje dekorujemy bitą śmietaną, biszkoptami, posypką – według uznania.
Komentarze
Na ile porcji starcza ten przepis
dodany: 2013-11-09 13:08:25, przez: Danuta