Składniki:
Mąkę przesiewamy. Wodę zagotowujemy z masłem i solą.
Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i przez 5 minut szybka ucieramy, aż masa stanie się gładka i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy. Ucierając ciągle ciasto, wbijamy do niego po jednym jajku. Gdy ciasto stanie się gładkie, nakładamy je do rękawa cukierniczego i formujemy wyroby, wyciskając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można również kłaść na papier do pieczenia łyżką.
Kuliste porcję ciasta o średnicy 4cm pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Składniki masy:
Te składniki musimy wymieszać z odstawionym wcześniej mlekiem. Całość, dobrze wymieszaną, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jeszcze chwilę (podobnie jak budyń), aż do osiągnięcia gęstej konsystencji (czasami może się zdarzyć, że sypniemy za mało mąki i wtedy trzeba chwilkę dłużej pogotować masę). Masę włożyć na chwilę do lodówki. Po lekkim ostudzeniu masy nadziewać ptysie. Na wierzch można posypać kakao lub wylać rozpuszczoną czekoladę. Przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.
Smacznego!
Autorka przepisu: Galunja Grigory
Komentarze
Moje dzieci je uwielbiają
dodany: 2011-10-15 13:57:23, przez: Sylwia
Są bardzo dobre gratylacje
dodany: 2011-02-16 12:33:35, przez: Dawid