Warszawa

Rogaliki z owocami

Rogaliki z owocami

Składniki :

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 torebeczka cukru waniliowego
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 2 dkg drożdży
  • 1 jajko
  • dowolne owoce jako nadzienie; jabłka gruszki, banany, śliwki morele, jagody, maliny itp. Może być również marmolada, dżem, dla starszaków nutella.
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Rozkruszyć drożdże, dodać odrobinę śmietany i cukru, odstawić w ciepłe miejsce żeby „ruszyły”. Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę, drożdże, cukier waniliowy. Zarobić ciasto. Rozwałkować. Wycinać trójkąty, nałożyć owoce, zawijać w rożki, które można posmarować roztrzepanym białkiem
Piec w temperaturze 250 stC na wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pyszne
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć