Wątróbkę wkładamy do mleka na co najmniej 1/2 godz.
Po wyjęciu i opłukaniu czyścimy z błon i żyłek. Dzielimy na mniejsze kawałki. Przed smażeniem staramy się jak najlepiej osuszyć wątróbkę za pomocą ręczników papierowych. W przeciwnym wypadku po położeniu na patelni tłuszcz będzie strzelał na wszystkie strony. Mięso przesypujemy nieco majerankiem.
Cebulę kroimy na półplasterki i biorąc połowę tłuszczu dusimy na patelni, aż się stanie szklista. Wtedy dokładamy pokrojone w sporą kostkę jabłka. Oczywiście obrane wcześniej ze skórki. Sypiemy majeranek. Dusimy wszystko razem kilka minut. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie dochodzić do stanu "rozciapciania". Patelnię zdejmujemy z ognia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno resztę tłuszczu i wrzucamy wątróbkę. Smażymy kilka minut na zdecydowanym ogniu, obracając mięso co jakiś czas. Gdy zostało usmażone, przerzucamy mięso na patelnię z cebulą i jabłkiem, którą stawiamy na niedużym ogniu. Całość delikatnie mieszamy, aby smaki i aromaty miały szansę przeniknąć się nawzajem. Solimy i pieprzymy dopiero po zdjęciu.
do wpisu powyżej:
kochana... toksyny? niewielka ich ilość jest. To nie człowiek,kterego wątroba kumuluje wszelkie leki,alkohol tłuszcze,cukier.To wątroba zwierzęca! ponadto:
mierząc ilość minusów do plusów-zdecydowanie wątróbka POWINNA być podawana dzieciom-żadne smalec-można ją dusić, lekko na oleju z pierwszego tłoczenia lub oliwie. A tak jak wątroba-żadne inne pokarmy nie zawierają tyle witamin z grupy B!!! zalecana jest taka wątróbka, nie codziennie.Ale raz,2 razy w tyg powinna być jedzona! B12 witaminę najcześciej znajdziesz w wątrobie.
dodany: 2012-05-16 12:27:40, przez:
koko
Czy to ma byc zdrowe odzywianie: w atróbka gromadząca wszystkie toksyny, smalec, smażenie ??? Jak mozna rekomendowac takie danie , szczególnie dla dzieci
Komentarze
do wpisu powyżej: kochana... toksyny? niewielka ich ilość jest. To nie człowiek,kterego wątroba kumuluje wszelkie leki,alkohol tłuszcze,cukier.To wątroba zwierzęca! ponadto: mierząc ilość minusów do plusów-zdecydowanie wątróbka POWINNA być podawana dzieciom-żadne smalec-można ją dusić, lekko na oleju z pierwszego tłoczenia lub oliwie. A tak jak wątroba-żadne inne pokarmy nie zawierają tyle witamin z grupy B!!! zalecana jest taka wątróbka, nie codziennie.Ale raz,2 razy w tyg powinna być jedzona! B12 witaminę najcześciej znajdziesz w wątrobie.
dodany: 2012-05-16 12:27:40, przez: koko
Czy to ma byc zdrowe odzywianie: w atróbka gromadząca wszystkie toksyny, smalec, smażenie ??? Jak mozna rekomendowac takie danie , szczególnie dla dzieci
dodany: 2011-08-11 14:28:39, przez: Agnieszka