Warszawa

Parowce nadziewane jagodami

Parowce nadziewane jagodami

Za tą potrawą przepadają i dzieci i dorośli.

 

Może nie jest jakiś wymyślny ale przecież w gotowaniu ważne aby danie było zdrowe, pożywne, estetycznie podane i smaczne. Jest to sprawdzony i zawsze udający się przepis. Robię parowce bardzo często. Są takie pyszne i lekkie, mają wiele wartości odżywczych. Gdy są w domu, zajada się nimi cała rodzina i ani jedna pyza nigdy się nie zmarnuje. Można je podawać z cukrem, nadziewane owocami, dżemem, polane jogurtem owocowym, czy nawet z sosem mięsnym, wtedy nie dajemy do ciasta cukru, formujemy duże kawałki i kroimy w plastry. Ja dzisiaj proponuje parowce nadziewane sezonowymi owocami-jagodami.


Oto przepis:

  • 0,5 kostki drożdży
  • 1,5 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • ok. 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • jagody

 

Polewa owocowa:

  • jogurt naturalny 400 ml
  • jagody
  • cukier

 

Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie doda dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które następnie nadziewamy jagodami. Pyzy gotować na parze przez 10 min. Podawać polane jogurtem jagodowym(wszystkie składniki miksujemy w blenderze).
 

 

Komentarze

bardzo pysze mmmmmmmm

dodany: 2010-12-23 18:07:39, przez: Horpyda

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć