Za tą potrawą przepadają i dzieci i dorośli.
Może nie jest jakiś wymyślny ale przecież w gotowaniu ważne aby danie było zdrowe, pożywne, estetycznie podane i smaczne. Jest to sprawdzony i zawsze udający się przepis. Robię parowce bardzo często. Są takie pyszne i lekkie, mają wiele wartości odżywczych. Gdy są w domu, zajada się nimi cała rodzina i ani jedna pyza nigdy się nie zmarnuje. Można je podawać z cukrem, nadziewane owocami, dżemem, polane jogurtem owocowym, czy nawet z sosem mięsnym, wtedy nie dajemy do ciasta cukru, formujemy duże kawałki i kroimy w plastry. Ja dzisiaj proponuje parowce nadziewane sezonowymi owocami-jagodami.
Oto przepis:
Polewa owocowa:
Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie doda dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które następnie nadziewamy jagodami. Pyzy gotować na parze przez 10 min. Podawać polane jogurtem jagodowym(wszystkie składniki miksujemy w blenderze).
Komentarze
bardzo pysze mmmmmmmm
dodany: 2010-12-23 18:07:39, przez: Horpyda