Składniki
FRYTKI:
SOS:
Przepis
FRYTKI:
Gdy chcesz dziecku frajdę sprawić,
bo ono wciąż prosi, by frytki usmażyć,
ty w trosce o jego zdrowie,
postaw na frytki w najlepszej formie.
Zamiast ziemniaka
wybierz kurczaka
Pierś pokrój w słupki
- tak na kształt frytki
W jajku i bułce wszystko panieruj
i do gorącego wrzucaj oleju.
Każdą porcję smaż minut kilka,
aż złotego koloru nabierze skórka.
SOS NA FETĘ:
Zmiksuj fetę z czosnkiem i jogurtem
najlepiej końcówką miksera z nożykiem.
Dodaj koperek posiekany
i sok z cytryny wyciskany.
Po czym wymieszaj całość do głębi,
wstaw do lodówki, niech się oziębi.
PROPOZYCJA PODANIA:
Na półmisek wyłóż frytki.
Powbijaj w nie drewniane patyczki.
Uformuj z nich jeżozwierza, to zwabi dzieci do ich zjedzenia.
Frytki podawaj z sosem z fety, gdyż ser ten w smaku jest wyśmienity.