Warszawa

Marcepanowy Tort Urodzinowy

Marcepanowy Tort Urodzinowy

Na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka stołowa octu;
  • dżem malinowy do przełożenia tortu;


Na masę marcepanową:

  • 1/4 litra wody,
  • 15 dag masła,
  • 1/4 kg mąki pszennej,
  • 1 kg cukru pudru,
  • 1 olejek migdałowy;
  • czerwony barwnik spożywczy w proszku,
  • kwiatki i listki do dekoracji (kupione w sklepie cukierniczym)


Najpierw robimy biszkopt - ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Żółtka, proszek do pieczenia, ocet - mieszamy, dodajemy pianę, a następnie przesianą mąkę. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170C, (piekarnik należy uchylić i wyjąć dopiero po 15-20 minutach, powoli, aby biszkopt nie opadł). Gdy biszkopt piecze się robimy masę marcepanową. Wodę z masłem zagotowujemy i do gotującej się, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy (używamy drewnianej łyżki) kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia (poradzono mi, aby rozdrobić ją na kawałki – wtedy stygnie błyskawicznie. Następnie dodajemy 1 kg cukru pudru i wyrabiamy w rękach (musi wejść całe kilo) i olejek marcepanowy. Odkładamy około 1/4 masy i dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy (ja kupuje w sklepie cukierniczym, ale można też kupić na allegro). Przestygnięty biszkopt kroimy na pół, przekładamy dżemem malinowym (jak ktoś lubi możemy nasączyć kawą lub likierem). Masę marcepanową rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki placek i przekładamy na tort (obracamy zdecydowanym ruchem ręki i placek sam spada na ciasto), nożem obcinamy wystające kawałeczki. Czerwona masę wkładam do maszynki do robienia makaronów i wychodzi mi taka wstążka, którą udekorowałam torcik, dodałam też gotowe ozdoby: kwiatki i listki.
 

 

Komentarze

Jest cudowny i wygląda tak że ślinka cieknie

dodany: 2010-11-19 20:12:33, przez: lidzia:)

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć