Warszawa

Klopsik z jajkiem polany sosem z kurek

Klopsik z jajkiem polany sosem z kurek

Klopsik:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub mięsa wołowego
  • jajka (o jedno więcej niż planowanych klopsików)
  • przyprawy: pietruszka,koperek, bazylia, sól pieprz


Sos:

  • 1/2 kg kurek
  • łyżeczka mąki
  • łyżka śmietany
  • woda
  • koperek
  • olej

 

  • Ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie


Przygotowanie;
Mięso zmielić (proponuje mielić samemu, a nie kupować gotowego mięsa mielonego), przyprawić ziołami: pietruszka, koperek, bazylia, dodać pieprz, sól i aby scalić jedno jajko (dla dzieci uczulonych na jajka można użyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Pozostałe jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek mielonego mięsa (przed pieczeniem), uformować klopsik. Klopsiki ułożyć obok siebie w podłużnej blaszce i piec około godziny w 200C.
Przygotować sos: kurki umyć (lub rozmrozić), podsmażyć na patelni, oprószyć mąką, a gdy się zarumieni rozprowadzić wodą, dodać śmietanę i koperek. Podawać na ciepło z ziemniakami.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć