Warszawa

Muffinki z piankami lub z różowym lukrem

Muffinki z piankami lub z różowym lukrem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • pianki np.Haribo lub Jojo


Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy. Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka - mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem. Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.20 minut.
Przygotowujemy Lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny lub gotowy Lukier różowy - moja córeczka go uwielbia.
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć