Składniki:
Na farsz:
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Masło topimy. Mąkę mieszamy
z sola,dodajemy roztarte drożdże, masło,jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto, mocno je ugniatamy, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrabiamy i odstawiamy na około 30 minut.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Formujemy z niego okrągłe placuszki, naciskając palcem robimy na środku wgłębienie i nakładamy w nie farsz.
Farsz: Kapustę przekładamy do rondla i podlewamy troszkę wodą. Dusimy na małym ogniu. Pieczarki oczyszczamy,płuczemy i kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na masełku i dodajemy do duszącej się kiszonej kapusty. Dodajemy też obraną i startą marchewkę. Dusimy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem.
Zwijamy w dowolny sposób. Paszteciki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy 25-30 minut w temp.200 stopni